Gespecialiseerde zorg Nederland in NHN.
antroposofische zorgaanbieder

Ik voel mij eenzaam 

Coronavirus. 

Door het coronavirus zijn er veel dingen veranderd of tijdelijk anders dan normaal. Er zijn weinig of geen sociale contacten mogelijk. Zo mogen de kinderen/kleinkinderen, verdere familie, buren en vrienden niet langskomen. Ouderen kunnen niet naar hun wekelijkse clubjes en niet eten in het dichtstbijzijnde verzorgingshuis/restaurant. Dit is voor veel ouderen een flinke opgave omdat zij nu vaak alleen zijn en zich alleen voelen. Door het coronavirus is het kleine beetje aansluiting die ze hadden, komen te vervallen. 

Wat onze Koning zei in zijn toespraak: Het ‘Coronavirus’ kunnen we niet stoppen, maar het ‘Eenzaamheidsvirus’ wel. 

Als ervaringsdeskundige wil GZN zich hier graag voor inzetten.  

Vóór het coronavirus waren er ca. 200.000 ouderen die maar 1x per maand een bezoekje kregen. Nu is dit opgelopen tot naar schatting 1,7 miljoen ouderen die geen of maximaal 1 bezoek per maand krijgen. 

Bent u eenzaam.

Als u zich eenzaam voelt in deze tijd, dan snappen wij dit volkomen. Eenzaamheid is geen prettig gevoel en kan leiden tot depressie. U ervaart een heel naar en vooral verdrietig gevoel. Soms zelfs om de kleinste dingen waardoor u in huilen kunt uitbarsten. Ook ouderen die samenwonen kunnen eenzaamheid ervaren, Ze irriteren elkaar, maken sneller ruzie en hebben het gevoel van somberheid. 

Wat voor hulp bieden wij. 

Voor iedereen die zich alleen voelt bieden wij de mogelijkheid om via de telefoon of computer een praatje te maken met een bekende hulpverlener van GZN. Dat kan zelfs met ‘beeld'-bellen waarbij u de hulpverlener met wie u spreekt kunt zien. Ook hebben wij een ‘koffiecorner-beeld-bellen' opgezet waarbij ouderen elkaar (zelfs in groepjes) kunnen zien en met elkaar kunnen praten, waardoor men zich iets minder alleen voelt. Zo leert men ook gelijkgestemde mensen kennen en hebben de ouderen aanspraak terwijl men toch thuis zit. Onze ‘koffiecorner’ is op dit moment open van 16.00 uur tot 23.00 uur. Afhankelijk van de belangstelling kan dit met de tijd worden uitgebreid. Na aanmelding kunt u hier vrijblijvend gebruik van maken. GZN houdt op deze manier een oogje in het zeil en waakt op afstand over het welzijn van de ouderen die zijn aangemeld bij (beeld)-bellen van GZN. Mocht een huisbezoek wenselijk zijn, dan kan een hulpverlener van GZN bij de ouderen langs gaan om even wat extra hulp te verlenen of aandacht te geven. Gezien het gevaar van het coronavirus zijn wij daarbij genoodzaakt om ons strikt aan de protocollen te houden. Dit betekent dat wij tijdens een bezoek minimaal op 1,5 meter afstand moeten blijven. 

Hoe werkt het. 

Na uw aanmelding bij GZN volgt een intakegesprek, dit gaat via de telefoon of via beeldbellen. De medewerkers van de GZN kijken welke voorziening het beste bij u past. Ook wordt gekeken of u bent ingeschreven in Nederland en/of de zorg via de WMO of PGB vergoed kan worden. 

Nadat het zorgplan in overleg met u is opgesteld en goedgekeurd, start de zorg die wij u aanbieden. U krijgt van GZN een handleiding om ervoor te zorgen dat u snel en makkelijk kunt beeldbellen. Zo nodig krijgt u daar nadere uitleg bij. 

Aanmelden voor hulp in de eenzaamheid kan via het email: beeldbellen@gzn-nhn.nl